trešdiena, 2016. gada 24. augusts

ASV valsts parāds

ASV valsts parāds jau krietnu laiku ir sasniedzis tik augstu robežu, ka tīri loģiski spriežot, nav iespējams to atmaksāt. Cik tad īsti ASV ir parādā un kurām valstīm šis parāds ir vislielākais. Interesanti ir uzzināt, no kā tad sastāv lielākā daļa ASV parāds un kuras nozarēs ir tās neekonomiskākās.

ASV valsts parāds uz vienu iedzīvotāju ir 37 052 ASV dolāri, kas ir apmēram 93 minimālās mēneša darba algas Latvijā, bet Japānā valsts parāds sasniedz 99 752 ASV dolārus uz vienu iedzīvotāju jeb gandrīz 250 minimālās mēneša darba algas Latvijā. ASV valsts pēdējo gadsimtu pastāv uz viena liela parāda, kas nemitīgi turpina augt. Lai to labotu, ir nepieciešamas spēcīgas reformas, kas spētu nostabilizēt valsts ekonomisko situāciju un glābt to, kas vel glābjams.

Piemēram, Islandes valsts parāds ir 126.6% no iekšzemes kopprodukta apjoma, un tas nozīmē, ka valstī saražoto preču un pakalpojumu apjoms nav ne tuvu tik liels, lai tuvākajā nākotnē spētu atdot aizņemto naudu. Studentiem, kredītu apjoms jau ir sasniedzis vairāk, kā 1 triljonu ASV dolārus. Kopējais privātpersonu parāds ASV tuvojas 16 triljoni. ASV dolāru robežai (aptuveni 50 000 ASV dolāru uz vienu iedzīvotāju), bet vidējie ietaupījumi uz vienu ģimeni ASV ir aptuveni 5 000 ASV dolāru. Visvairāk naudu ASV tērē priekš savas veselības aprūpes, kas gadā izmaksā vairāk nekā 829 miljardus dolāru. Pat priekš militārajām vajadzībām netiek tērēts, tik daudz naudas.