trešdiena, 2016. gada 24. augusts

Veselīgi paradumi, kas palīdz ietaupīt

Laikā, kad viss ar katru dienu kļūst ar vien dārgāks, ir būtiski apdomāt veidus, kā vārētu ietaupīt un racionālāk tērēt savus resursus. Viens veids, kā to var paveikt, ir savā dzīvē ieviest paradumus, kas ne tikai palīdz ietaupīt, bet ir arī veselīgi!

Gatavo mājas!

Gatavošana mājas ir lielisks veids, kā ietaupīt. Lai gan ēst ārpus mājas, vai pirkt jau rūpnieciski sagatavotas maltītes ir daudz vieglāk un nav jādomā ko pagatavot un kur iegādāties visas sastāvdaļās, tas ir krietni dārgāk, kā pašam mājās sagatavot šo ēdienu analogus. Turklāt ēst gatavot ir aizraujoši un ir bezgalīgi daudz iespēju radoši izpausties un izmēģināt dažādu kultūru ēdienus, atrast, to kas pašam vislabāk garšo. Vēl viens liels arguments, kādēļ to vajadzētu darīt, ir tas, ka, gatavojot ēdienu, tu precīzi zini, no kā tas sastāv. Vari izvairīties un aizvietot atsevišķas sastāvdaļas, kas nav tik veselīgas vai vienkārši nešķiet pieņemamas. Tu tieši kontrolē un vari ietekmēt, kas nonāk tavā organismā. Šis ieteikums attiecas arī uz pusdienām, ko tu ņem līdzi uz darbu. Ēst pusdienas steigā vai neēst tās nemaz ir būtisks risks dažādām gastroenteroloģiskām veselības saslimšanām. Tāpēc uz darbu jāņem mājās gatavots ēdiens, kas ievērojami samazinās izmaksas un būs veselīgāk.

Kusties vairāk!

No rītiem taisīt rīta rosmi, paskriet vietējā parkā, izbraukt ar velosipēdu ir veselīgi paradumu, kas nemaksā praktiski neko, bet būtiski ietekmē cilvēka pašsajūtu. Nosauktās aktivitātes ilgtermiņā uzlabo fizisko formu, kas ir priekšnosacījums veselīgākam organismam un sniedz gandarījumu un prieku, kas, protams, nav mazsvarīgi.

Pērc vietējo, sezonālo preci

Cilvēki mūsdienās ir ļoti atsvešinājušies no dabas, pateicoties globalizācijai lielveikalos dažādi eksotiski augļi un dārzeņi pieejami visu cauru gadu. Tādēļ būtu vērtīgi pievērst savu uzmanību dabas cikliem gadalaikiem, kad katram auglim un dārzenim ir atbilstošā sezona. Pērkot gadalaikam, sezonai atbilstošus dārzeņus var nodrošināt to, ka tā sastāvā noteikti būs mazāk ķīmisko vielu, kas pielietotas, lai konkrētu augu izzaudētu dotajos apstākļos (saules trūkumā, aukstumā utt.). Turklāt vietējie, sezonālie produkti vienmēr ir lētāki, tādā veidā arī, ekonomējot naudas resursu.

  • Dodies dabā.

Došanās dabā ir lieliska alternatīva daudzām dārgām izklaides iespējām, turklāt tas praktiski neprasa nekādus līdzekļus. Būšana dabā būtiski samazina stresa līmeni, palīdz sakārtot domas, paskatīties uz sevi un citiem no cita redzespunkta. Regulāra atrašanās dabā sniegs gan iedvesmu gan uzlabos individuālo garīgo veselību.

  • Uzturi kārtību

Lai gan sākumā grūti saprast, kā kārtības uzturēšana var būt veselīga un ietaupīt līdzekļus, tai tomēr ir būtiska saikne ar šīm abām lietam. Pirmkārt, lietu organizēšana un nevajadzīgo liet izmešana atbrīvo telpu, liek justies emocionāli labāk un samazina virsmas uz kurām var krāties putekļi un putekļu ērcītes. Kārtības uzturēšana arī liek apzināties, kādas lietas ir mājsaimniecībā un palīdz izvairīties no liekiem, nevajadzīgiem un spontāniem pirkumiem.

  • Rūpējies un mīli sevi!

Šis ieradums ietver visus iepriekšminētos, bet ir vērts izcelt vēl pāris atsevišķas lietas. Regulāra zobu diega izmantošana, piemēram, ir ļoti labs un veselīgs ieradums, kas ilgtermiņā nodrošina labu zobu veselību un samazinātas izmaksas dodoties pie zobārsta. Izvairies no neveselīga trekna ēdiena un pārsaldinātiem dzērieniem. Regulāri palutini sevi ar kādu labu grāmatu, kas gan bagātinās tavu redzeslauku, noņems stresu, kā arī ir salīdzinoši daudz lētāka alternatīva citam izklaidēm.